Bodil Frederiksen. Dines Bogø .Webmaster: Dines Bogø


Hun rejste med Jane Horney fra Stockholm til Malmø i januar 1945

Jane Horney: Generelt


Bodil Frederiksen (1922-1963). Hun var en efterspurgt model i fyrrene. Fotos er fra danske magasiner.

Hun blev født ved Ålborg i 1922. Som 17-årig kom hun til København, hvor hun bl.a. var fotomodel. Hun blev tilknyttet modstandsbevægelsen med dæknavnet "Birthe". I 1944 måtte hun flygte til Sverige, hvor hun i Stockholm bl.a. arbejdede for Den Danske Militære Efterretningstjeneste.

I januar 1945 fik hun til opgave at ledsage Jane Horney med toget fra Stockholm til Malmø. De rejste i selskab med "Store-bjørn" og "Lille-bjørn". Alle 4 blev skygget af flere danske, der var med samme tog. Bodil Frederiksen var med på den båd, hvor Jane Horney blev likvideret.

Efter besættelsen vendte hun tilbage til København, hvor hun fortsatte som model. I Stockholm havde hun arbejdet for den danske kontraspion kaptajn Niels Bjarke Schou. Kontakten fortsatte efter hjemkomsten fra Stockholm. Bl.a. havde Bodil Frederiksen aftalt med Niels Bjarke Schou, at han periodevis kunne disponere over den lejlighed hun delte i København med sin søster og svoger. N.B. Schou havde også en anden såkaldt "samtalelejlighed" i samme kvarter.

I 1952 blev Bodil Frederiksen gift med den britiske direktør Arthur Roy Stella. De boede nogle år i Canada og fra 1957 i USA. I starten af tresserne flyttede de til Belgien.

Bodil Frederiksen kom til Danmark i slutningen af 1962. Den 4. marts 1963 døde hun af cancer på et hospital i København. Hun blev begravet 4 dage efter på Garnisons Kirkegård. Gravstedet er nedlagt for over 20 år siden.

I artikler og bøger er Bodil Frederiksen meget omtalt i forbindelse med den sidste rejse Jane Horney foretog. Da interessen for "Jane Horney sagen" for alvor blussede op, var Bodil Frederiksen rejst til udlandet.

En svensk journalist forsøgte bl.a. forgæves i slutningen af halvtresserne, at få et interview med Bodil Frederiksen, da hun var på besøg hos sin familie i Danmark. I.flg. aftale med Niels Bjarke Schou fra Forsvarets Kontraspionage undgik hun al kontakt med journalister.


Berlingske Tidende, 5. marts 1963